АЛУМНИ АСОЦИАЦИЯ на завършилите висше образование в българските университети

Алумни Асоциация “БГ УНИ”

Създаването на Алумни организацията БГ УНИ има за цел да поддържа и развива връзките между завършилите студенти (алумни) в български университети, с бъдещите студенти, както и да бъде своеобразен интелектуален, образователен и професионален мост между България и Северна Македония.
Членове на “БГ УНИ” асоциацията могат да бъдат завършили, настоящи и бъдещи студенти на българските университети.
Дейността на Алумни асоциацията “БГ УНИ” е свързана със споделяне на професионален опит от страна на възпитаниците, менторство към настоящите студенти, предлагане на стажантски програми и партньорства в рамките на различни проекти.
Огромен брой хора, граждани от Република Северна Македония са завършили висшето си образование в в Република България в университетите и висшите учебни заведения, общо 52 на брой още от основаването на най-старото висше училище в България – Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1888 година.
Всяка една от тези институции се гордее с възпитаниците си, реализирали знанията и потенциала си във всички области на обществения живот насвякъде по света, включително и в Република Северна Македония. Сред тях са учени, писатели, учители, преподаватели, журналисти, юристи, медици, хора от различни сфери на изкуството, творци, изследователи, държавници и др. Хиляди хора, които извън светлината на прожекторите допринасят за развитието не само на България и Република Северна Македония, но и на много други държави.
Алумни асоциацията “БГ УНИ” си поставя за цел да подсили връзките и комуникацията между университетите, техните възпитаници, настоящите студенти и работодателите, да осъществява ефективна връзка между висшето образованието и бизнеса, както и да спомага за развитието на национално и международно ниво на различни идеи, инициативи и проекти заедно с всички заинтересовани страни в полза на обществото.